Z łąki i z lasu – dzikie rośliny jadalne

Dnia 09.05.2023 r.  młodzież ECKiW OHP w  Roskoszy miała okazję uczestniczyć w niecodziennej lekcji zielarstwa. Warsztaty przeprowadziła pani Natalia Żurawska – specjalistka w dziedzinie ziół i jadalnych dzikich roślin łąkowych.

Zajęcia na łonie natury zostały poprzedzone prelekcją na temat zbierania dzikich roślin, zasad odżywiania się dzikorosnącymi kwiatami oraz wykorzystania ziół w medycynie naturalnej i kosmetologii.

Celem poszukiwania cennych darów natury uczestnicy wraz z wychowawcami przemierzyli na rowerach mniej uczęszczane tereny naszego miasta.

Podczas eskapady młodzież nauczyła się rozpoznawać zarówno te pospolite jak i te zdecydowanie rzadsze rośliny występujące na zielonych obszarach gminy Biała Podlaska.

Uczestnicy wyprawy nazbierali wiele roślin uznawanych za chwasty, a wpisujących się w tradycję kulinarną naszych przodków.

Lekcja  w plenerze zakończyła się warsztatami kulinarnymi, podczas których młodzież samodzielnie przygotowała szereg smacznych przekąsek z wykorzystaniem dzikich roślin.

Z ciekawością i niemałym zaangażowaniem oddała się nietypowemu zadaniu, tj. łączeniu  składników pozyskanych z natury z produktami współcześnie wykorzystywanymi w kuchni.

Zarówno zajęcia na świeżym powietrzu, warsztaty kulinarne jak i sama degustacja przyniosła wszystkim uczestnikom wiele wrażeń i satysfakcji.  Dzięki nim uczestnicy zrozumieli, że nawet podczas zwykłego spaceru po lesie czy po łące można znaleźć prawdziwe skarby.

Joanna Róg, Katarzyna Deneko, Sylwia Szydłowska