Kucharze odbywający praktyczną naukę zawodu w Europejskim Centrum Kształcenia i Wychowania w Roskoszy dnia 2 czerwca 2020 roku przystąpili do pisemnego próbnego egzaminu zawodowego.
Egzamin rozpoczął się punktualnie o godzinie 11.00, składał się z 40 pytań. Aby zdać tę część egzaminu, należało otrzymać co najmniej 20 punktów.
Przed rozpoczęciem próbnego egzaminu , wszystkich zebranych uczestników powitał Dyrektor Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania w Roskoszy Pan Karol Sudewicz, Kierownik internatu Pan Krzysztof Semeniuk oraz Kierownik Warsztatów Gastronomicznych Pan Andrzej Klujewski. Komisja egzaminacyjna natomiast zapoznała młodzież z obowiązującymi zasadami egzaminacyjnymi. Wszyscy życzyli uzyskania jak najlepszych wyników oraz jak najmniej stresu.
Próbny egzamin to czas sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności oraz sprawdzenia się przed tym właściwym egzaminem zawodowym, który odbędzie się pod koniec czerwca bieżącego roku.
Egzamin przebiegał zgodnie z obowiązującymi wytycznymi Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej i Ministerstwa Edukacji Narodowej.