W dniu 10 października 2022r. młodzież Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy kształcąca się w zawodzie kucharz wzięła udział w warsztatach z robienia serów podpuszczkowych z mleka krowiego.
Sery te są produktami wysokoenergetycznymi, ponieważ zawierają dużo tłuszczu. Charakteryzują się wysoką zawartością wapnia i białka, są także podstawowym źródłem witaminy B2 i A.
Dawniej tego typu sery wytwarzane były bardzo często w tradycyjnych wiejskich domach, gdzie w gospodarstwach hodowano zwierzęta i był łatwy dostęp do swojskiego mleka prosto od krowy. Obecnie coraz częściej docenia się walory smakowe i zdrowotne produktów, ekologicznych bez chemii i konserwantów.
Chcąc pokazać młodzieży proces wytwarzania tego typu sera zorganizowane zostały warsztaty, które przeprowadziła pani Aleksandra Hulińska, doświadczona w produkcji serów podpuszczkowych.
Na początku warsztatów Pani Ola dokładnie opowiedziała i wyjaśniła młodzieży na czym będzie polegał proces wytwarzania sera.
Młodzież podglądała jak gotuje się mleko, jak dodaje się do niego podpuszczkę, sprawdzała i monitorowała parametry oraz czujnie obserwowała jak mleko przeobraża się w stałą konsystencję. Następnie każdy mógł pokroić masę na mniejsze kawałkiem po czym nastąpiło przelewanie, odcedzanie i formowanie serów. Nasza młodzież z wielką chęcią angażowała się w proces robienia sera i według swojego smaku przyprawiała własnoręcznie zrobiony produkt. Na koniec odbyła się wspólna degustacja przygotowanych potraw.
Aneta Zajączkowska- Stadnicka, Mariola Mirońska