Warsztaty pieczenia chleba

Chleb jest podstawowym i najbardziej popularnym pokarmem na całym świecie. W polskiej tradycji królował na stołach praktycznie od zawsze, stanowiąc centrum życia rodzinnego. Od niepamiętnych czasów towarzyszył najważniejszym wydarzeniom, zapewniając całej rodzinie spokój i pomyślność.

Wokół chleba, procesu jego wytwarzania oraz symboliki z tym związanej toczyło się życie naszych przodków. Dziś, silnie zakorzeniony w wierzeniach, jest nieodłącznym elementem codziennej diety. Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki z wędliną i pomidorem, żółtym serem czy twarogiem. Warto więc znać tajniki wypiekania pysznego domowego pieczywa. Nie ulega wątpliwości, że proces powstawania tego specjału  powinien być znany nie tylko piekarzom, ale również kucharzom.

Dlatego też nasi młodociani pracownicy kształcący się na kierunku kucharz wzięli udział w warsztatach pieczenia chleba.

Uczestnicy samodzielnie przygotowali zakwas, wyrobili tradycyjną metodą ciasto, a następnie upiekli dwa rodzaje pieczywa: chleb na zakwasie z ziarnami oraz chleb pszenno – żytni na drożdżach.

Zajęcia zakończyły się degustacją jeszcze ciepłego, pachnącego pieczywa.

Sylwia Szydłowska, Joanna Róg