
W Europejskim Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy trwa realizacja projektu „Food4Good” w ramach akredytowanego projektu sektora Młodzież, Akcji 1. Mobilność Edukacyjna Programu Erasmus +, finansowanego ze środków Unii Europejskiej, w którym bierze udział po 13 młodych ludzi wraz z liderami z Polski i Węgier, łącznie 30 osób.
W pierwszej fazie projektu uczestnicy z Polski i Węgier przygotowują aktywności na międzynarodową wymianę młodzieży, która odbędzie się w dniach od 4 do 10 kwietnia 2025r. w Centrum w Roskoszy.
Celem projektu jest kształtowanie wśród uczestników nawyków prawidłowego odżywiania się i prowadzenia zdrowego stylu życia oraz promowanie ich wśród lokalnej społeczności, poznawanie dziedzictwa kulturowego poprzez regionalne i narodowe tradycje kulinarne, nabywanie i rozwijanie postaw ekologicznych u uczestników projektu w codziennym życiu. Ponadto projekt ma na celu promowanie różnorodności kulturowej krajów europejskich oraz pogłębianie wzajemnego zrozumienia między młodzieżą z Polski i Węgier.
Młodzież podczas spotkań przygotowawczych zbiera informacje o zwyczajach kulinarnych w swoich krajach i regionach, o wykorzystaniu ziół w kuchni, o sposobach niwelowania złych nawyków żywieniowych, przygotowuje prezentacje i zajęcia warsztatowe, w tym scenariusz wieczorku narodowego o tradycjach wielkanocnych w swoich krajach, zajęcia, różnego rodzaju gry i zabawy, które będzie prezentować i prowadzić podczas tygodniowej mobilności.
W ramach przygotowań młodzież uczestniczy także w zajęciach z wykorzystaniem metod terapeutycznych w celu rozwoju inteligencji emocjonalnej i poprawy funkcjonowania w społeczeństwie, jak np. Trening Umiejętności Społecznych.
Analogiczne spotkania trwają w węgierskiej organizacji partnerskiej.