Pierniczki świąteczne to najpopularniejsza słodkość, jaką szykuje się na Święta Bożego Narodzenia, a Święta tuż, tuż… więc przyszedł czas na pieczenie i dekorowanie świątecznych pierników.
Tradycją naszego Centrum jest coroczne pieczenie pierników, dlatego młodzież z Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP dnia 1 grudnia 2022 r. wypiekała i dekorowała świąteczne pierniczki.
Nad przebiegiem warsztatów czuwała pani Regina Różnowicz mistrzyni cukiernictwa tradycyjnego i wychowawcy, którzy przedstawili krótką historię piernika, skąd wzięła się nazwa oraz wtajemniczyli w składniki ciasta, które decydują o wyjątkowym i oryginalnym smaku.
Następnie młodzież przygotowała ciemnobrązowe ciasto na pierniki z dodatkiem mąki pszennej i żytniej, miodu, jajek oraz składników, które nadają intensywnego i charakterystycznego zapachu dla ciasta: cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i goździków, a po upieczeniu i ostygnięciu uczestnicy zabrali się za dekorowanie pierników.
Pomysłów na najpiękniej udekorowany piernik było tysiące, a efekty pracy można zobaczyć na zdjęciach.
Pieczenie pierniczków sprawiło młodzieży wielką radość, a jednocześnie w sposób miły i praktyczny utrwalono tradycje Świąt Bożego Narodzenia.
Renata Golczewska, Katarzyna Deneko