Kuchnia mojej prababci

Dnia 20 listopada 2019 roku wychowankowie Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy kształcący się w zawodzie kucharz i cukiernik uczestniczyli w warsztatach edukacyjno-artystycznych.

Warsztaty prowadziła Pani Aleksandra Czapska pracownik Centrum Edukacji Muzealnej z Białej Podlaskiej. Pani Aleksandra bardzo ciekawie opowiedziała naszej młodzieży bogatą historię dawnej polskiej kuchni. Wspominała o potrawach mącznych, które bardzo często gościły na stołach naszych pradziadków np. gryczanki, prażucha, gryczek, bliny oraz kulebiaki.

Młodzież mogła również zobaczyć surowce, z których przygotowywano potrawy m.in. różne gatunki kasz, mąkę pszenną i żytnią, groch, soję a także przedmioty, które choć na chwilę pozwoliły im przenieść się do kuchni prababci, by zobaczyć fragment jej codziennego życia.

Po wysłuchaniu cennych wiadomości, młodzież sprawdziła swoje umiejętności plastyczne.

Rezultatem artystycznych wyznawań były wyjątkowe oraz jedyne w swoim rodzaju ręcznie malowane drewniane łopatki.

Uczestnicy zamienili przedmiot codziennego użytku w prawdziwe dzieło sztuki, które z pewnością stanie się dekoracyjnym elementem wystroju wnętrza kuchni.

Twórcza praca sprawiła młodzieży dużo przyjemności.

Renata Golczewska, Olga Dawidziuk