Jarskie Podlasie

Już po raz drugi Europejskie Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy było organizatorem Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „JARSKIE PODLASIE”.

Celem konkursu jest przede wszystkim wymiana doświadczeń, a także integracja oraz wzajemne poznanie się drużyn z innych krajów i ośrodków kształcących kucharzy.

W tym roku na konkurs przybyły drużyny z Polski, Białorusi i Ukrainy. Uczestnicy konkursu w ciągu trzech godzin mieli za zadanie wykonać dwie jarskie potrawy: przystawkę i danie główne bez użycia mięsa, drobiu a nawet ryb. Przygotowując się do konkursu przyszli kucharze sięgali do starych i niejednokrotnie zapomnianych już potraw, które elegancko podane na talerzu powracają na nasze stoły promując zdrowy styl życia.

Jury pod kierunkiem Katarzyny Skawińskiej, menagera restauracji „Rota” z Białej Podlaskiej, oceniało oryginalność potraw, walory smakowe oraz sposób sporządzenia i podania dań. Zdaniem jury konkurs stał na wysokim poziomie i bardzo trudno było wyłonić zwycięzcę co świadczy o wysokim poziomie kształcenia przyszłych kucharzy. Niemniej jednak, zdobywcą I-go miejsca została Julia Nikończuk z Łucka na Ukrainie, II-go Dawid Pawłowski ze Środowiskowego Hufca Pracy 3-18 w Lublinie a III miejsce zdobył Karol Sacharczuk z ECKiW OHP w Roskoszy. Laureaci trzech pierwszych miejsc otrzymali puchary, dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Uczestnicy z Brześcia, Chełma i Radzynia Podlaskiego otrzymali wyróżnienia i upominki. Fundatorem nagród było ECKiW, Nadleśnictwo Biała Podlaska oraz Hurtownia ‘PIGI’ z Białej Podlaskiej.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów w sztuce kulinarnej. Kolejna edycja konkursu już za rok!

Maciej Bechta