I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny ,,Jarskie Podlasie”

Katarzyna Sawczuk i Karolina Olszewka, uczestniczki ECKiW OHP w Roskoszy reprezentujące Rzemieślniczą Zasadniczą Szkołę Zawodową w Białej Podlaskiej, wygrały I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny ,,Jarskie Podlasie”, który odbył się 29 marca w warsztatach gastronomicznych Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Białej Podlaskiej. Drugie miejsce przypadło w udziale Katarzynie Makarewicz i Karolowi Szymczukowi, którzy również zostali zgłoszeni przez ECKiW OHP w Roskoszy. Na najniższym stopniu ,,podium” uplasowali się goście z Koledżu Handlowego w Brześciu: Igor Kułaczenko i Alina Lisocka. Goście z Białorusi zostali zaproszeni na konkurs na podstawie aktualnie obowiązującej umowy o współpracy między ECKiW OHP w Roskoszy a Koledżem Handlowym w Brześciu

Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymali pamiątkowe puchary, dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez dyrektora ECKiW OHP w Roskoszy. Dalsze miejsca zajęli: Dominika Melnik i Piotr Walczuk reprezentujący ZSZ ZDZ w Białej Podlaskie oraz Patryk Szutko i Gabriel Mikołajczuk, którzy byli zgłoszeni przez ZSZ nr 2 w Białej Podlaskiej. Wszystkich uczestników konkursu nagrodzono dyplomami oraz upominkami rzeczowymi.

Trzyosobowe jury: Iwona Zawadzka Wicedyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Białej Podlaskiej, oraz reprezentanci bialskich zakładów gastronomicznych: Katarzyna Skawińska z firmy ,,Rota” oraz Zbysław Chomiuk z zakładu gastronomicznego ,,Triomix”, oceniało pomysłowość i oryginalność wykonywanych potraw, technologię wytwarzania, smak oraz estetykę podania. Jury w podsumowaniu wyników podkreśliło wysokie umiejętności kulinarne przyszłych adeptów sztuki gastronomicznej, oryginalność wybranych potraw oraz estetykę wykonania i podania. Zdaniem jury, laureaci trzech pierwszych miejsc z powodzeniem mogą ubiegać się o pracę w komercyjnych zakładach gastronomicznych.

Organizatorem Konkursu było Europejskie Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy, które reprezentował Karol Sudewicz Dyrektor Centrum. Dyrektor osobiście nadzorował przygotowania do tej międzynarodowej rywalizacji oraz ufundował puchary i nagrody rzeczowe. Wyjątkową skutecznością popisał się Dariusz Ladwiniec instruktor praktycznej nauki zawodu ECKiW OHP w Roskoszy. Czwórka jego podopiecznych zajęła dwa pierwsze miejsca w tej gastronomicznej rywalizacji. Konkurs wzbudził duże zainteresowanie uczestników, zaproszonych gości oraz organizatorów i jurorów.  Ta międzynarodowa rywalizacja spełniła kilka celów. Po pierwsze – skonfrontowano umiejętności uczniów kilku bialskich szkół, po drugie – rozbudzono dobrze pojętą rywalizację i po trzecie – nawiązały się więzi przyjaźni, które w wymiarze międzynarodowym mają szczególne znaczenie. Należy już dziś się spodziewać, że jego druga edycja zostanie powtórzona za rok.

Jerzy Horbowiec