Europa na talerzu

            
 
 
 
W dniach 26.08 – 02.09.2012 r. w Europejskim Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy odbyła się międzynarodowa wymiana młodzieży z Polski, Białorusi, Ukrainy i Litwy w ramach projektu „Europa na talerzu”, akcji 3.1 – Współpraca z sąsiedzkimi krajami partnerskimi Unii Europejskiej Programu „Młodzież w działaniu”.
 
W wymianie wzięło udział 40 uczestników, 8 liderów oraz koordynator projektu.
 
Tematem projektu było pogłębianie wzajemnego zrozumienia, nabywanie świadomości europejskiej, poznawanie się i komunikowanie oraz tworzenie dialogu międzykulturowego między grupami z różnych krajów Europy poprzez poznawanie tradycji kulinarnych, połączonych z aktywnym spędzaniem czasu, promowaniem zdrowego stylu życia oraz zdrowego odżywiania się.
 
Poprzez wspólne pasje i edukację pozaformalną uczestnicy projektu tworzyli dialog międzykulturowy i pogłębiali więzi międzynarodowe. 
 
Podczas wymiany młodzież uczestniczyła w grach i zabawach integracyjnych, zajęciach na świeżym powietrzu, organizowała wieczorki narodowe, bawiła się przy ognisku, tworzyła multijęzykowy słowniczek kulinarny oraz brała udział w panelach dyskusyjnych o problemach młodzieży w krajach uczestniczących w projekcie i sposobach zwalczania bezrobocia.
 
Ponadto uczestnicy wymiany udzielali się podczas konferencji z udziałem specjalistów o zdrowym stylu życia, profilaktyce uzależnień, zagrożeniach związanych z odżywianiem, alkoholizmem i narkomanią.
 
Podczas warsztatów pierogowych młodzież przygotowywała różne rodzaje farszu, zagniatała ciasto i własnoręcznie ulepiła ponad 500 pierogów, które z wielkim apetytem spałaszowała na obiad.
 
Młodzież w ramach projektu zwiedziła Białą Podlaską, Lublin oraz Muzeum Wsi Lubelskiej.
 
Wiele radości i śmiechu dostarczyła wszystkim gra miejska, w której uczestnicy wymiany podzieleni na mieszane narodowościowo grupy mieli do wykonania różne zadania i musieli poznawać kolejne zakątki miasta by odkryć nowe wyzwanie. Jednym z zadań, jakie młodzież miała do wykonania było przekazanie przygodnemu przechodniu hasła „Młodzież w działaniu” bez użycia słów. Podczas gry wszyscy bawili się przednio a po wykonaniu wszystkich zadań zasłużyli na pyszne lody.
 
Uwieńczeniem wymiany było zorganizowanie i poprowadzenie kiermaszu smaków z udziałem amatorskich zespołów muzycznych, lokalnej społeczności i mediów. Młodzież samodzielnie decydowała o wyborze potraw na kiermasz smaków, przygotowywała przepisy, robiła listy zakupów, przygotowywała potrawy i dekorowała stoiska. Każdy kraj zaprezentował kilkanaście potraw. Były wśród nich: wyśmienite zupy, dania obiadowe narodowe, swojski chleb, masło i sery, pieczona szynka chłopska, kibiny (pieczone pierożki z mięsem), bliny żmudzkie faszerowane mięsem, placki ziemniaczane, naleśniki i pierogi z różnym farszem, ziemniaki zapiekane z boczkiem, ryba pieczona na kamieniach z dodatkiem plastrów cytryny, faszerowane jaja z kawiorem i majonezem, chleb z pikantnie doprawioną słoniną oraz liczne sałatki, ciasta i napoje. Goście, którzy przybyli na kiermasz byli zaskoczeni rozmaitością potraw serwowanych przez międzynarodowe ekipy.
 
Międzynarodowa wymiana młodzieży w Roskoszy zakończyła się uroczystym posadzeniem drzewka pamięci oraz zaplanowaniem dalszych wspólnych przedsięwzięć.
 
Podsumowaniem projektu „Europa na talerzu” będzie wydanie folderu, słowniczka multijęzykowego stworzonego podczas spotkania, mini książki kucharskiej oraz filmu przedstawiającego najważniejsze aspekty wymiany.
 
DSC_0462
 
DSC_0166
 
DSC_0447
 
 
DSC_1045
 

 

 

DSC_0944

DSC_0865

IMG_1186