Jesień to niewątpliwie czas na powitanie sezonowych przysmaków, idealna pora na jabłka. Mimo, że jabłka są dostępne przez cały rok, to tak naprawdę jesienią można rozkoszować się ich smakiem. Jabłka stanowią podstawę zdrowego żywienia, są bogate w błonnik i witaminy, które wzmocnią organizm oraz zapewnią odporność podczas jesiennej pluchy.
Jabłka można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów o czym przekonała się młodzież mieszkająca w Internacie Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Białej Podlaskiej.
W październiku młodzież pod nadzorem wychowawców przygotowała przepyszną szarlotkę, która radowała podniebienia mieszkańców.
Jabłka pieczone nadziewane żurawiną również cieszyły się powodzeniem, apetycznie wyglądały i wyśmienicie smakowały. Tego dnia w internacie zapach cynamonu unosił się w powietrzu.
Inicjatywa miała na celu zachęcić młodzież do spożywania jabłek i ich przetworów dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia.
Renata Golczewska, Katarzyna Deneko, Olga Dawidziuk