Ze smakiem świętowali Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 lutego 2017 r. wychowankowie Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP obchodzili Międzynarodowy Dzień Pizzy – jednego z najpopularniejszych a według wielu również najpyszniejszych dań na świecie.

Młodzież zapoznała się z historią pizzy, której pochodzenie zaskoczyło jej smakoszy. Wszyscy byli przekonani, że skoro pizza jest jednym z tradycyjnych dań w kuchni włoskiej to właśnie z tego kraju pochodzi. Okazało się, że tak nie jest, gdyż przypuszczalnie potrawę, która formą i smakiem przypominała pizzę, podawali już starożytni Grecy. Obecnie odmian pizzy jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków (pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, owoce morza, wędliny, ananas, brzoskwinie, kiełbasa, różnego rodzaju sosy), grubość ciasta i wielkość. Każdy kraj dołożył do pizzy coś od siebie sprawiając, że w każdym państwie smakuje ona inaczej.

Następnie młodzież poznała najbardziej znane odmiany pizzy i sposoby jej przygotowania by na koniec wybrać swoje ulubione smaki i własnoręcznie przygotować pizzę według poznanych receptur.

Wynikiem świętowania Międzynarodowego Dnia Pizzy były trzy okazałe blachy tego przysmaku, którą młodzież spałaszowała ze smakiem na kolację.