Wychowanek ECKiW OHP wicemistrzem w międzynarodowym konkursie kulinarnym

Karol Sacharczuk wychowanek Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy zajął II miejsce w międzynarodowym konkursie gastronomicznym w Brześciu na Białorusi, który odbył się 21 i 22 lutego 2017 r.  W pokonanym polu zostawił 11 rywali z Białorusi i Ukrainy. Pierwsze miejsce zajęli gospodarze, natomiast na trzecim miejscu uplasowała się reprezentantka Ukrainy.

Karol, który jest uczestnikiem ECKiW OHP w Roskoszy przygotowywał się pod kierunkiem Dariusza Ladwińca instruktora praktycznej nauki zawodu.

W czasie konkursu smacznie i estetycznie wykonał trzy potrawy: zimną przystawkę, główne gorące danie mięsne oraz deser. Za przystawkę wybrał carpaccio z buraka przyprawione dressingiem czosnkowym. Daniem głównym była rolada ze schabu z pieczarkami i żółtym serem, puree z marchewki i brokuła oraz pieczone ziemniaki. Na deser Karol zaserwował galaretkę z dyni i jabłek polaną malinowym sosem. Wszystkie potrawy wykonał najszybciej, bardzo smacznie i na dodatek estetycznie co nie uszło uwadze bardzo skrupulatnemu i wymagającemu jury.

W nagrodę Karol Sacharczuk otrzymał okazjonalny certyfikat, puchar wraz z dyplomem oraz słodycze. Konkurs oraz uroczystość otwarcia i zakończenia odbyła się w sali widowiskowej centrum kształcenia praktycznego Koledżu Handlowego w Brześciu.

Jury, jak również organizatorzy podkreślali bardzo wysoki poziom rywalizacji wszystkich uczestników, którzy reprezentowali szkoły gastronomiczne z województwa brzeskiego, Łucka na Ukrainie oraz ECKiW w Roskoszy.

Karol Sacharczuk był bardzo zadowolony z wyjazdu i swojej pracy konkursowej.

Kolejny konkurs kulinarny odbędzie się w Brześciu za rok, natomiast w kwietniu tego roku dojdzie do rywalizacji kucharzy w ECKiW OHP w Roskoszy.

Jerzy Horbowiec