Warsztaty robienia sushi

Sushi to najbardziej rozpoznawalna potrawa japońska, która ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Robi się ją z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz przeróżnych dodatków w zależności od gustów czy upodobań takich jak owoce morza, nori, łosoś, warzywa, grzyby i wielu innych.

W dniu 24 maja 2022r. młodzież odbywająca zajęcia praktyczne w Europejskim Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy wzięła udział w warsztatach z robienia sushi pod czujnym okiem pani Aleksandry Hulińskiej, która jest pasjonatką i smakoszem kuchni japońskiej. Dzieląc się swoim doświadczeniem i wieloletnią praktyką pomagała młodzieży doskonalić ich warsztat pracy, a także wprowadzić nowe trendy w nauczaniu przekazując posiadaną wiedzę i umiejętności.

Warsztaty sushi to doskonały sposób na wprowadzenie nowości do menu dla osób, które kochają sushi i uwielbiają gotować.

Żadna potrawa nie przybliża tak kultury kraju Kwitnącej Wiśni jak właśnie sushi. Sam proces przygotowania jest sztuką cierpliwość, dokładność bowiem wymaga precyzji i poczucia estetyki.

Na zajęciach, młodzież poznała historię tego popularnego dania oraz produkty i akcesoria wykorzystywane do ich przygotowania. Zgłębiła tajniki przygotowywania perfekcyjnego sushi: nauczyła się gotować idealny ryż, samodzielnie dobierać i kroić dodatki oraz poprawnie filetować łososia.

Nauczyła się również, rolować sushi różnymi metodami np.: hosomaki, futomaki, uramaki, oraz poprawnie jeść pałeczkami.

Młodzież wyniosła z warsztatów cenną wiedzę pracując indywidualnie oraz w małych grupkach samodzielnie przygotowując swój zestaw sushi.

Mariola Mirońska, Aneta Zajączkowska – Stadnicka