Świętowali Wielkanoc razem

 
W dniach 17-20 kwietnia 2012 r. w Brześciu na Białorusi odbył się międzynarodowy projekt z udziałem młodzieży z Polski, Białorusi i Ukrainy pod hasłem „Świętujmy Wielkanoc razem”. Projekt był wspólnym przedsięwzięciem kulinarnym Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy, Brzeskiego Profesjonalno-Technicznego College’u Handlowego oraz College’u Technologii i Biznesu Wołyńskiego Narodowego Uniwersytetu im. Łesi Ukrainki w Łucku. ECKiW OHP w Roskoszy w projekcie reprezentowała młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz małej gastronomii.
 
 
Celem projektu było poznanie tradycji i obrzędów świąt wielkanocnych oraz narodowej kuchni poprzez wykonanie i zaprezentowanie tradycyjnych potraw wielkanocnych.
 
 
Kulinarny aspekt projektu miał charakter konkursu i składał się z trzech etapów: zaprezentowania wizytówki swojego kraju, przygotowania i przedstawienia potraw i dekoracji tradycyjnego stołu wielkanocnego oraz wykonanie dowolnej potrawy z jajek, sałatki i deseru z określonej grupy składników.
 
 
Młodzież przed przystąpieniem do pracy została zapoznana z miejscem konkursu, losowała kolejność prezentacji i stanowiska pracy oraz uczestniczyła w odprawie na temat bezpieczeństwa i higieny w miejscu pracy.
 
 
Jury oceniało kreatywność i pomysłowość zespołów w prezentowaniu prac, sposób wykonania i dekoracji potraw i stołów oraz smak wykonanych dań. Istotnym elementem konkursu była też tzw. obrona wykonanej potrawy, podczas której młodzież omawiała sposób wykonania, składniki oraz historię i pochodzenie potrawy.
 
 
Za prezentację wizytówki kraju i swojego zespołu każdy kraj otrzymał maksymalne noty. W kategorii przygotowania i prezentacji stołu wielkanocnego ogromną przewagą punktów zwyciężyła młodzież Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy wyprzedzając ekipę z Białorusi i Ukrainy.
 
 
Wszystkich zachwyciła dekoracja naszego stołu, koszyczek wielkanocny oraz przepyszne ciasta: mazurki, baby wielkanocne, kruche ciasta i inne smakołyki, które są niespotykane ani na Białorusi ani na Ukrainie.
 
 
Potrawa z jajek, sałatka i deser najlepsza okazała się w wykonaniu młodzieży z Białorusi.
 
 
 
 
 
W tej kategorii młodzież ECKiW OHP zajęła trzecie miejsce.
 
 
Wszyscy uczestnicy projektu otrzymali pamiątkowe dyplomy i drobne upominki. Na oficjalnym podsumowaniu projektu nagrody i dyplomy wręczała dyrekcja Brzeskiego Profesjonalno-Technicznego College’u Handlowego oraz wice kurator obwodu brzeskiego ds. szkolnictwa technicznego.
 
 
W części rozrywkowej konkursu wszyscy uczestnicy mogli podziwiać występ brzeskich zespołów ludowych w pięknych narodowych strojach.
 
 
W czasie wolnym od zmagań kulinarnych młodzież integrowała się podczas wieczorków, na których prezentowano tradycje wielkanocne oraz zwiedzała zabytki Brześcia.
 
 
Przebieg konkursu na bieżąco rejestrowała brzeska prasa oraz telewizja lokalna. Młodzież ECKiW OHP była bardzo przejęta udzielając pierwszego w swoim życiu wywiadu do telewizji.
 
 
Poziom konkursu był bardzo wysoki. Młodzież wszystkich krajów wykazała się dużą wiedzą i umiejętnościami praktycznymi. Organizatorzy dołożyli wszelkich starań by wrażenia z konkursu na długo zapadły w pamięć uczestników.
 
 
Sprawna organizacja i trafiony pomysł konkursu kulinarnego sprawiły, że w najbliższej przyszłości w takim samym składzie odbędzie się bardzo popularny na Ukrainie „konkurs barszczu”.
 
 
Projekt był wynikiem współpracy z Brzeskim Profesjonalno-Technicznym College Handlowym, z którym ECKiW OHP w Roskoszy współpracuje w oparciu o porozumienie o współpracy podpisane w październiku 2009 r. W marcu br. podczas wizyty delegacji College’u z Brześcia w Roskoszy omówione zostały wszystkie kwestie organizacyjne konkursu.