W Europejskim Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy trwa realizacja projektu stażowego “Les stages professionnels des jeunes et des adultes sur des exploitations équines et agrotouristiques”. Instytucją wysyłającą a zarazem koordynującą jest Węgierskie stowarzyszenie Del-Alfold – Europai Unio Gazdasagi, Kulturalis, Oktatasi, Integracios Egyuttmukodest Koordinalo Kozhasznu Egyesulet, natomiast ECKiW OHP w Roskoszy pełni rolę organizacji goszczącej dla 12 osobowej grupy uczniów z opiekunami, zapewniając realizację staży zawodowych w zawodzie kucharz/cukiernik jak również wsparcie kulturowe i pedagogiczne.
Podczas realizacji staży zawodowych, młodzież podnosi swoje kwalifikacje w zakresie przygotowywania różnego rodzaju potraw i ciast według nowoczesnych oraz tradycyjnych receptur na bazie naturalnych składników, zdobywa wiedzę z zakresu surowców gastronomicznych, przygotowania stanowiska pracy, zdobienia, podawania i serwowania potraw jak również organizacji pracy tradycyjnych i nowoczesnych warsztatów gastronomicznych mieszczących się na terenie ECKiW OHP w Roskoszy. Większość zadań praktycznych realizowana jest w warsztatach ginących zawodów cukiernika i piekarza.
Czas spędzony w Polsce to nie tylko praca, jest on także doskonałą okazją na poznanie nowych ludzi, tradycyjnej kuchni jak również zobaczenie ciekawych miejsc. Młodzież miała okazję zwiedzić stadninę koni w Janowie Podlaskim, miasto Biała Podlaska oraz Warszawę.
Dodatkowo uczestnicy projektu w trakcie pobytu w Roskoszy podnoszą umiejętności posługiwania się językiem polskim, rozwijają umiejętności pracy w grupie i zwiększają świadomość międzykulturową.
Projekt finansowany jest w ramach Akcji „Mobilność edukacyjna”, „Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego” Programu Erasmus +.