17 kwietnia 2015 r. w Brześciu na Białorusi odbył się międzynarodowy konkurs gastronomiczny z udziałem młodzieży z Polski, Białorusi i Ukrainy pod hasłem „Razem witamy Wielkanoc”. Konkurs był wspólnym przedsięwzięciem kulinarnym Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy, Brzeskiego Państwowego Handlowo-Technicznego College’u oraz College’u Technologii i Biznesu Wołyńskiego Narodowego Uniwersytetu im. Łesi Ukrainki w Łucku.
ECKiW OHP w Roskoszy reprezentowała młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz w składzie: Katarzyna Czerwińska, Justyna Bąk i Mateusz Samociuk.
Zgodnie z regulaminem konkursu, jego uczestnicy mieli za zadanie wykonać prezentację artystyczną – tzw. artystyczną wizytówkę drużyny, trzydaniowy świąteczny posiłek dla dwóch osób oraz dekorację stołu wielkanocnego. Na wykonanie wszystkich czynności drużyny miały trzy godziny.
Młodzież przed przystąpieniem do pracy została zapoznana z miejscem konkursu, losowała kolejność prezentacji i stanowiska pracy oraz uczestniczyła w odprawie na temat bezpieczeństwa i higieny w miejscu pracy.
Jury oceniało kreatywność i pomysłowość zespołów w prezentowaniu prac, sposób wykonania i dekoracji potraw i stołów oraz smak wykonanych dań. Istotnym elementem konkursu była też tzw. obrona wykonanej potrawy, podczas której młodzież omawiała sposób wykonania, składniki oraz historię i pochodzenie potrawy.
Reprezentacja ECKiW OHP w Roskoszy najsmaczniej i najbarwniej wykonała przystawkę do obiadu ,,Carpaccio z buraka czerwonego”. Swoje umiejętności kulinarne w jej przygotowaniu zaprezentowała z powodzeniem Justyna Bąk, za co otrzymała specjalne wyróżnienie. Mateusz Samociuk przygotował schab w sosie diabelskim i kluski śląskie a Katarzyna Czerwińska wykonała deser – kolorowe gruszki w czekoladzie, które swoim smakiem i wyglądem zachwyciły jury.
Młodzież ECKiW OHP do konkursu przygotowywali instruktorzy praktycznej nauki zawodu Dariusz Ladwiniec i Bożena Łaska oraz wychowawca Jerzy Horbowiec, który był odpowiedzialny za przygotowanie wizytówki drużyny – pantomimy pokazującej estetykę i zalety właściwego nakrycia stołu konsumpcyjnego.
Zwycięzcą konkursu została reprezentacja Białorusi. Drugie miejsce zajęła drużyna z Ukrainy a młodzież z ECKiW OHP uplasowała się na miejscu trzecim.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali z rąk dyrektora Brzeskiego Państwowego Handlowo-Technicznego College’u Anatola Szlepakowa puchary, pamiątkowe dyplomy i drobne upominki. W części rozrywkowej konkursu wszyscy uczestnicy mogli podziwiać występ brzeskich zespołów ludowych w pięknych narodowych strojach.
W czasie wolnym od zmagań kulinarnych młodzież integrowała się podczas wspólnego zwiedzania Twierdzy Brzeskiej.
Poziom konkursu był bardzo wysoki. Młodzież wszystkich krajów wykazała się dużą wiedzą i umiejętnościami praktycznymi. Organizatorzy dołożyli wszelkich starań by wrażenia z konkursu na długo zapadły w pamięć uczestników.
Konkurs był wynikiem współpracy z Brzeskim Państwowym Handlowo-Technicznym College, z którym ECKiW OHP w Roskoszy współpracuje w oparciu o podpisane porozumienie o współpracy.