Dzień pieczonego ziemniaka

13 października 2017 r. młodzież z ECKiW OHP obchodziła dzień pieczonego ziemniaka. Impreza odbyła się w Roskoszy i miała na celu zapoznanie z historią ziemniaka, poszerzenie wiedzy  na temat ich cech i przeznaczenia, integrację młodzieży i  dobrą zabawę.

Podczas  imprezy młodzieży został przybliżony starodawny obrzęd kopania ziemniaków. Uczestnicy sami dawnym zwyczajem kopali ziemniaki aby później móc je upiec w ognisku.  W  oczekiwaniu na pieczonego ziemniaka, młodzież z chęcią posiliła się gorący żurkiem i kiełbaskami upieczonymi na ognisku. Najbardziej jednak smakowały własnoręcznie wykopane i upieczone w żarze ziemniaki, które bardzo szybko zostały zjedzone przez młodzież.

Impreza była bardzo udana, pogoda i humory dopisały. Młodzież wróciła zadowolona i zadeklarowała chęć udziału w kolejnym święcie pieczonego ziemniaka w przyszłym roku.

Mariola Mirońska